Atelierele de improvizatie JADD


Billboards

Atelierele de improvizatie JADD reprezinta o serie de concerte prin care incercam sa aducem in fata spectatorului roman suflul nou al muzicilor creative contemporane.
 
Speram ca prezenta la Bucuresti a unor artisti ca Mats Gustaffson, Joe McPhee, Ken Vandermark, Peter Evans, Paal Nilssen Love, Michael Zerang, Ab Baars, Jon Irabagon, Fred Lonberg Holm, Ingebrigt Haker Flaten, Ig Henneman, Andy Moor sau Terrie Ex, Aaron Moore sau Daniel Padden sa creeze acea masa critica a unui public dispus sa se lase devorat de limbaje sonore aventuroase si provocatoare.
 
Pentru ca ambitia noastra, ca sa-l citam pe Iancu Dumitrescu, tine "doar de incercarea de a arde perioadele de intoleranta estetica si de sincronizare cu eforturile mirabile ale lumii".
 
Atelierele de improvizatie JADD au avut ca partener principal in anii 2010-2015 clubul CONTROL din Bucuresti, care ne-a oferit pe langa scena de concert si sprijinul logistic necesar, adeseori sprijin financiar consistent, fara de care aceste manifestari sub sigla JADD nu ar fi fost posibile.
Atelierele de improvizatie JADD au mai fost sustinute de Ambasadele Olandei, Norvegiei si Suediei la Bucuresti, de Universitatea Nationala de Muzica si Centrul de Muzica Electroacustica si Multimedia al UNMB.

Ken Vandermark / Paal Nilssen Love duo


unipoluri

Am deschis seria Atelierelor de Improvizatie JADD cu un concert Ken Vandermark / Paal Nilssen-Love, pe 13 aprilie 2010, in CONTROL CLUB, Bucuresti.

"Musical Man Of The Year" (Chicago Tribune) si "Best Musician of the Year" (Cadence), cel mai tanar beneficiar al "bursei de geniu" a fundatiei MacArthur, Ken Vandermark este un saxofonist de o forta devastatoare si unul din liderii incontestabili ai avangardei muzicale din Chicago, o adevarata institutie a free-jazz-ului, ce s-a impus de-a lungul anilor prin continua "fortare" a posibilitatilor de exprimare ale muzicii improvizatorice
 
Alaturi de el, bateristul norvegian Paal Nilssen-Love, considerat unul dintre cei mai emblematici percutionisti ai scenei muzicii improvizate europene, desi nu are decat 40 de ani. Paal Nilssen-Love este insa, ca si Ken Vandermark, un adevarat monument de tenacitate si ambitie, facand parte din zeci de formule simultan si atacand un spectru larg al muzicii creative contemporane, printre ultimele sale proiecte numarandu-se duoul cu Joe McPhee, trioul pianistului Sten Sandell, duoul cu Lasse Marhaug sau Paal Nillsen Love Large Unit.
 

Joe McPhee Survival Unit III


locatie publicitara multipillar

"John Coltrane had it, Albert Ayler had it, Joe McPhee has it : the incredible artistry to create depth - a true, warm human emotion - at the same time as spiritual breadth- the feeling that the sound resonates with the planet, the sky, the universe."
 
Aducerea lui Joe McPhee la Bucuresti in 2012 a fost un punct culminant in seria Atelierelor. Muzicianul a carui muzica creativa, profund emotionala, spirituala si expresiva a produs infiintarea a doua case de discuri pentru a-i documenta opera-CJR(Cadence Jazz Records) si Hat Hut, ne-a deschis punti spre universuri imateriale.
 
Alaturi de el doi muzicieni de mare calibru ai scenei avant din Chicago, Fred Lonberg Holm ( cunoscut din Vandermark 5 sau Peter Broztmann Chicago tentet) si Michael Zerang, un percutionist in afara oricaror categorisiri.

Ab Baars / Ig Henneman Duo


Mesh-uri pe Magazinul Unirea

In 2013, cu ocazia concertului Ab Baars - Ig Henneman Duo, ne-am transferat din spatiul underground al clubului Control inspre scene mai academice, sala George Enescu a Universitatii Nationale de Muzica, cu sprijinul Centrului de Muzica Electroacustica si Multimedia al UNMB.

Acest concert a fost realizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Olandei la Bucuresti si a facut parte dintr-un mini turneu in Romania, produs in colaborare cu asociatia Muzica de vest din Oradea.

The Thing


Billboards

"The Thing are jazz, but not as you know it" (BBC)
 
Mats Gustafsson (Suedia) este unul din cei mai originali si influenti saxofonisti ai scenei free, construindu-se alaturi de grupuri ca Brotzmann Chicago Tentet, AALY trio, Gush, Zu sau The Ex.
 
Ingebrigt Haker Flaten (contrabas) si Paal Nilssen-Love (tobe) formeaza cea mai heavy sectie ritmica a Norvegiei, lucrand impreuna in grupuri ca School Days cu Ken Vandermark, Scorch sau Atomic. Ca abordare sunt fiecare influentati de o alta traditie free (engleza, americana sau germana) acestea simtindu-se mai degraba decat auzindu-se in muzica lor de o energie devastatoare.
 
The Thing au cantat in cadrul Atelierelor de improvizatie JADD pe 9 decembrie 2010 in vechiul club Control din pasajul Victoria.
 

Mostly Other People Do The Killing


locatie publicitara multipillar

"One of the most exciting and innovative bands on the modern jazz scene." (Tim Niland)
 
Mostly Other People Do the Killing este un cvartet de jazz din New York care-i include pe trompetistul Peter Evans, saxofonistul Jon Irabagon, basistul Moppa Elliott si bateristul Kevin Shea
 
Una dintre cele mai bune trupe de jazz din ultimii ani, MOPDTK canta compozitiile basistului Moppa Elliott. Concertele lor iau adeseori forma unor suite in care grupul face tranzitia intre piesele originale si standarde de jazz, folosindu-se de elemente teatrale dar si din rock, pop sau muzica clasica.
 
MOPDTK au cantat in cadrul Atelierelor JADD pe 9 aprilie 2014 in clubul Control, sala Berlin.